Tillverka dina egna plektrum
Dessa plektrum görs av spillplast från t ex elektronikförpackningar. Sådana med svetsade kanter… Jag har använt en förpackning till ett USB-minne men plasten finns överallt i olika tjocklekar.
Du behöver:
Plastförpackning
Grov sax
Smärgelduk eller jättefint sandpapper
Liten fil
Permanent märkpenna
Superkontaktlim
Vatten och diskmedel
Grov textil tex matta
Börja med att klippa två bitar av plasten som är ungefär lika stora. Använd smärgelduken och rugga upp hela ytan på en av sidorna på båda plastbitarna.
Tvätta plastbitarna noggrant med diskmedel och vatten så att ev fett och plastdamm försvinner. Därefter måste de bli helt torra, så jag rekommenderar att du torka dem med lite hushålls papper. Du har även användning för pappret lite senare igen.
När plastbitarna är helt torra, tar du och målar ditt mönster på den uppruggade sidan av plasten. Du kan välja om du vill rita på båda bitarna eller bara på en. Men tänk på att limmet kan ändra färgen på bläcket och brukar smeta ut det du ritat, så alltför detaljerat är inte att rekommendera.
2 droppar lim brukar räcka till ett plektrum. Det är svårt att veta vart limmet tar vägen när man trycker ihop plastbitarna, så det är bra att ha hushållspapper till hands om limmet vill ut på sidorna.
Limmet härdar på några sekunder och blir lite varmt.
Tryck ihop bitarna tills de har svalnat och inte flyter runt längre.
Klipp ut en plektrummall eller rita av ett gammalt som du gillar. Om man ritar ut ett plektrum på vitt papper kan man lägga den under plasten, för att hitta en plats på plasten som har både härdat lim och ett mönster man gillar.
Klipp ut formen men lämna en liten kant, som sen slipas bort. Klipper man för nära kan plasten nämligen skiva sig.
Fila bort kanten och slipa den mjuk med smärjelduk.
Som sista finish och som pricken över i, så polerar du kanten på någon grov textil t.ex en matta, jeans eller ett grovt sofftyg.
Du gnuggar alltså plektrumet fram o tillbaka på textilen så att plasten blir varm och smälter lite lätt till en mjuk rund kant. Men gnugga inte för mycket, det krävs inte särskilt mycket friktion för att det ska ge resultat.
Nu är ditt plektrum klart o det är bara att rocka loss. Om du vill ha olika tjocklekar på dina plektrum får du experimentera med olika tjocklekar av plast för att hitta just din favoritblandning.
Text och bild: Silje Andersson, Västerås