Hem / Projekt / Tänd mysljus i höstmörkret

Tänd mysljus i höstmörkret

Den 1 november har i växlande utsträckning firats som allhelgonadagen i Europa ända sedan 700 talet. I medeltidslagarna ansågs den vara vinterns första dag.  Dagen efter, den 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar och kvällen före, den 31 oktober, var allhelgona afton (All Hallows Even=Halloween).

I Sverige behölls allhelgonadagen trots att den nya lutherska läran som antogs under reformationen på 1500-talet förbjöd helgonadyrkan. Olika försök gjordes för att rensa bort den men den var tydligen som svår att göra sig av med.

1772 avskaffades allhelgonadagen som helgdag men återinfördes igen 1953. Dagen blev då kallad alla helgons dag och firas istället den första lördagen i november. Den gamla allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, men utan helgdagssstatus.

Seden att tända ljus för anhöriga på kyrkogårdarna kom inte igång förrän på mitten av 1900-talet och kan tolkas som en fortsättning på gamla traditioner med själs- och helgonkulter vid vinterhalvårets ingång.*

365 saker du kan slöjda tycker vi att man denna dag kan göra sig en liten återbruksljusstake, tända ett ljus i fönstret och tänka på nära och kära, levande som döda!

Av en lastpall kan man göra mycket: ljusstakar, hyllor, lådor…
Engångslastpallarna är relativt lätta att få tag på och det är bra dimensioner på virket för mindre föremål/saker.
Ibland sitter engångslastpallarna ihop två och två med spännband. En sådan sektion utgör en stadig klump och fungerar bra som fot för två ljus.
Det är bara att såga loss en sådan, putsa till den och fästa/skruva fast ljuspipor och manschetter. Manschetterna kan du klippa till av konservburkslock eller något annat som passar.

Jag hittade fina av mässing som satt på kasserade reglage till värmeelement. Ljuspiporna tog jag från en gammal kasserad ljusstake. Måla gärna ljusstaken om du så vill!
Måtten på denna ljusstake är: längd: 18,5 cm  bredd: 8 cm  höjd: 12,5 cm

Pallljusstake av Gunnar Jeppsson, hemslöjdskonsulent i Bleking, 2010

*Läs mer om allhelgona på Nordiska Museets hemsida

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå