Hem / Projekt / Tälj giftfria köksredskap

Tälj giftfria köksredskap

Det finns för och nackdelar med alla slags material. Plastredskap är billiga och håller länge. Men plast görs av ändliga resurser, material som inte jorden kan producera på nytt. Plasten innehåller även kemikalier som inte är nyttiga för levande organismer.

Här ger vi tips på hur man kan reflektera över vårt användande av plast och vilka alternativ som kan vara lämpliga i stället för plastredskap vid matlagning. Idén går också ut på att eleverna ska söka kunskap på nätet och göra redskapen med hjälp av sidan Slöjden i skogen.

 

ÄMNE och ÅLDER

Slöjd, kemi, biologi och hem- och konsumentkunskap

Passar från år 5 – gymnasiet

 

TÄNK

Vilken sorts redskap använder du hemma när ni lagar mat?
Vilken sorts redskap använder skolan på hemkunskapen när ni lagar mat?
Vet du vad redskapen är gjorda av?
Hur kan man resonera för och emot trä respektive plastredskap för matlagning?
Vad händer med kemikalierna i plasten när den värms upp?
Vad kan du göra för att förhindra att du får i dig gifter från plast?
Vad tycker du att din skola ska göra? Hur planerar du berätta det för rektor/elevråd?

 

HUR och VAD

Köksredskap tillverkade i plast kan innehålla gifter som hamnar i kroppen genom matlagningen och maten. Här får eleven tips på hur redskapen kan ersättas med mer miljövänliga alternativ i trä som eleverna tillverkar själva.

Tälj skedar, smörknivar och vispar eller hitta på ett eget köksredskap.

Till uppgiften behövs

virke av färskt trä, tänk på att även naturliga material kan ha gifter i sig så välj exempelvis björk eller hassel
Täljkniv, skedkniv, såg, liten yxa eller klyvjärn
Lektion: Tälj giftfria träredskap till köket (PDF allt ladda ner)

 

VISA

Låt eleverna fota och/eller filma arbetet. Låt de söka information och skriva om för-och nackdelar med redskap i plast och trä. Visa upp resultatet i en köksredskapsutställning i skolan, på biblioteket och/eller på er skolas hemsida/blogg.

Bjud in kökspersonalen att göra köksredskap med klassen.

 

PLUS

Samarbeta med hemkunskapen och skolrestaurangen. Kanske de vill ha köksredskap som eleverna tillverkat?

Text och bild: Marie Fagerlind, Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Lektionsidéerna kommer från projektet och tidigare webbplatsen Slöjd Håller. Sajtens faktatexter finns numera på Hemslöjdsguiden

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå