Hem / Projekt / Sy en ullig boa i fårskinn

Sy en ullig boa i fårskinn


Du behöver:
skärnål
vaxad lintråd
fårskinnsbitar eller andra skinnbitar (helst lurviga)
vass kniv eller brytbladskniv

Bra att veta innan du börjar:

Nåla inte ihop skinnbitar, hålen går aldrig bort. Använd gem eller klädnypor i stället. Men lämna inte kvar nålar eller gem i arbetet för länge. De kan rosta och lämna fula märken.

Klipp i skinn och skär i päls. Skär från köttsidan (baksidan) så skadar du inte pälsen. Använd en vass kniv typ skalpell eller brytbladskniv.

I läderhandeln och sybehörsaffärer finns speciella skärnålar till tjockare skinn. De är slipade som en trekant ytterst och skär på så sätt genom skinnet. Akta fingrarna, de är rakbladsvassa och blod kan ge fula fläckar.

Till tunnare skinn kan du använda vanliga synålar, eller så kan du göra hål i skinnet med en syl och sedan sy med en trubbig skinnål.

Sy med vaxat lingarn, gärna knyppeltråd, som är starkt och bra. Vaxet gör att tråden blir stark och inte trasslar och knutar sig lika lätt. Bivax kan du köpa i konstnärsaffärer och sybehörsaffärer. Du kan också använda ett stearinljus.
Vaxar gör du genom att dra tråden över vaxet några gånger.

Tandtråd går också bra att sy med, den behöver inte vaxas.

Gör så här:
Skär till skinnbitarna, ett bra mått på skinnbitarnas bredd är 25 cm.

Lägg ut skinnbitarna som ett avlångt lapptäcke så långt som du vill att boan ska bli. Har du olika skinnbitar kan du här passa ihop dem så att det ser bra ut tillsammans.

Numrera eller märk bitarna på baksidan så vet du i vilken ordning de ska sys ihop.

Sy ihop skinnbitarna pälssida mot pälssida med förstygn och vaxad lintråd.

Var noga med att peta ner pälsen ur sömmarna, så sömmarna inte syns när boan är klar.

När du är nöjd med boans längd viker du ihop din långa pälsremsa med pälsen utåt och syr ihop långsidorna med små kaststygn.


Klart!

Beskrivning: Hemslöjdskonsulent Lotta Sone Åsell i samarbete med Hemslöjdens Förlag
Illustrationer: Linda Svensson
 

2011

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå