Smid en spik
Du behöver:
Järnstång 4-10 mm tjock och minst 10 cm lång. Gärna fyrkantig i formen.
Ässja att värma i, koleldad eller gasol.
Städ, hammare, avskrot* och nageljärn*.
Ett inledande tips på vägen: Spiken blir oftast större än du tror. Även om du smider den så liten du kan kommer du när det är dags att så in den i väggen upptäcka att den är betydligt kraftigare än en modern spik. Så om du inte vill ha en stor massiv spik rekommenderas 4 mm tjockt järn och ett nageljärn med litet hål.
1. Är järnstången lång så kapa av den till hanterbar längd, ca 50 cm.
2. Lägg toppen av den glödgade änden över städkanten och smid ut en spets. Använd ett så skarpt hörn som möjligt på städet och försök hålla en lika skarp kant mellan den spetsen och den osmidda delen av järnstången. Slå bara på två sidor av stången och vänd den 90 grader fram och tillbaka så att du växelvis smider några slag på ena, sen den andra sidan.Tänk på att om järnet blir hälften så tjockt blir det dubbelt så långt, så slå bara på en relativt liten yta av spetsen. En vanlig nybörjarmiss är att börja bearbeta en för lång del och då få en nästan löjligt lång spik.
3. Jämför spikens tjocklek mot storleken på nageljärnets hål och smid tills de passar.
4. Använd avskrotet och kapa spiken en liten bit upp på stången från spetsen sett. Slå den på samma två sidor som när du smidde spetsen. Men slå inte av den helt utan låt den hänga ihop i hörnet. Dels för att skona verktygen genom att inte riskera slå hammaren rakt i avskrotet, dels för att ha kvar stången som handtag att hålla spiken med. Om du ändå råkar slå av den den får du använda en tång att hålla med i stället.
5. Värm spiken igen och se till att huvet får den mesta värmen.
6. Lägg fram hammaren fatta järnstången med hammarhanden och håll nageljärnet redo för nu gäller det att vara snabb.
Ta spiken ur ässjan och stoppa spetsen i nageljärnet, hela vägen ner till klacken som du förhoppningsvis lyckats forma. Bänd fram och tillbaka för att bryta loss järnstången från spiken (gäller att det inte är för mycket gods kvar). Släng/lägg undan järnstången. Nu ska spiken sitta i hålet med en glödande klump ovanpå.
7. Lägg nageljärnet på städet, över ett av hålen och smid ut klumpen till ett spikhuvud.
Det räcker egentligen att bara platta till den lite för att få en hjälpligt fungerande spik. Men försök gärna slå lite från sidan och från fyra olika håll för att snyggare form och en förhöjning i mitten vilket gör spiken lättare att slå in sedan. Lägg det första slaget som på bilden för att flytta ut material på båda sidor om spetsen. Slår du från andra hållet eller rakt uppifrån är risken stor att spiken får formen av ett upp-och-ner-vänt ’L’.
8. När du slagit huvudet på spiken är den klar! Kyl av genom att doppa spiken och nageljärnet i vatten, vände sedan nageljärnet upp-och-ner och knacka ur spiken.
9. Den kommer med all sannolikhet inte vara rak, men är lätt att räta ut. Lägg spetsen på städet med huvudet utanför kanten, lägg den som en bro med den största böjen som en båge uppåt och slå ett lagom hårt slag med hammaren så rätar den ut sig. Fortsätt räta ut en böj i taget tills spiken är rak. För det här behövs ingen värme så du kan hålla spiken med handen.
10. Rengör spiken med en stålborste, en roterande i borrmaskinen om du har, och ytbehandla på valfritt sätt.
*Ett avskrot är som en huggmejsel eller jättegrovt stämjärn som man sätter i städet med eggen uppåt. Mot den kan man sedan kapa eller göra märken i varma järnbitar genom att lägga dem på eggen och slå till med hammaren.
* Nageljärn kommer av tyskans nagel=spik och används för att slå huvudet på spiken. Det är en stålklump med handtag och ett hål i, hålet är är koniskt så att spiken inte ska fastna i hålet.
Text och bild: Tobias Havaas 2007, uppdaterad för Västra Götalandsregionen och 365slöjd 2020.