Sätt egen glögg
Först och främst: Är glögg slöjd? Jag är osäker på om glöggrecept egentligen hör hemma på ”365 saker du kan slöjda”. Men det enda som egentligen skiljer är ju att resultatet är lite blötare än annars så varför inte?
I år har jag provat att sätta egen glögg för första gången, men definitivt inte den sista! Jag använde ett grundrecept jag fått från flera håll (små skillnader finns alltid, men det här är ett sorts genomsnitt).
Recept
5 Skivade potatisar
500g Russin
2 Kanelstänger
1 Ingefära
30g Nejlika
10g Kardemumma
2,5 kilo Socker
50g Bakjäst
5l Svagdricka
Jag gjorde faktiskt två satser och provade olika varianter. En med pomeransskal och en med clementin. Eftersom svagdrickan såldes i 1,5 litersflaskor nöjde jag mig med 4,5 liter så min glögg blir nog aningen starkare i smaken.
Gör så här:
Blanda ut sockret i svagdrickan. -Du behöver inte ha något speciellt kärl med jäsrör eller dyl. utan en vanlig plasthink på 10 liter funkar utmärkt. Blanda i jästen, lös med fördel upp den i ett glas ljummet vatten först. Häll i resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Ställ den sedan på ett bra och inte för kallt ställe med en handduk över. -Plastfolie med hål i går lika bra.
Låt stå tre-fyra veckor tills det jäst färdigt. Tappa sedan av drycken och låt den stå och klarna, dvs. låta allt småbös sjunka till botten och tappa av igen så är det klart. (Den kan behöva tappas igen för att bli riktigt klar o fin. Det är också bra att låta den stå o lagras ett tag så smakar den bättre.
Om jäsningen
Det råder delade åsikter huruvida man bara ska låta den stå orörd och jäsa i lugn och ro, eller om man ska röra regelbundet; dagligen i början och sen mer sällan.
Jag satte två hinkar och rörde om den ena morgon och kväll, men lät den andra stå i fred. För att se om det gör nån skillnad. Det gjorde det inte. Så gör vad som känns rätt, båda fungerar tydligen.
Text o bild: Tobias Havaas, Västarvet 2011