Hem / Projekt / Res en midsommarstång från Bohuslän

Res en midsommarstång från Bohuslän


Borås museum anordnade en feststångsworkshop sommaren 2011. Då blev denna feststång till efter Bohuslänsk förlaga. I boken Västsvenska folkminnen från 1929 finns en variant av denna beskriven. Vår blev kanske lite klen, eller ska vi kalla det behändig? Det finns en mängd varianter av feststänger, midsommarstänger och majstänger där den gemensamma nämnaren är att man utgår från en stång. Orginalbeskrivningen av denna säger att den var mycket högre och helt lövad, ringarna också.

För att göra denna variant behöver du:
träslanor, gärna hassel som är rakt och snyggt, sälg eller pil som är lätt att forma.
tråd och ståltråd
sekatör
trasor

Ta raka fina bitar och rensa dem från småkvistar. Kapa upp de längder du behöver. I det här fallet en upprättstående, tre som bildar en trekant och fyra korta som blir ett kors i toppen. Placera ut dem där de ska vara och bind fast dem. Om du gör en större kan de vara bra att spika eller skruva i dem så det verkligen håller. De små ringarna är bara gjorda av färska pinnar vars blad har tagirs bort. dra pinnen mot knät ett par gånger så blir den mjukare och lättare att forma. Sno ihop till en cirkel och surra fast med ståltråd så det håller sig. Naja alltså. En ring fick behålla sina blad, de andra två fick trasor lindat runt sig. En knippe trasor hängdes i var ände på toppkorset. Mkt snyggt!

Hur ser din midsommarstång ut?

 

Den här tjusiga Majan restes i vecka vid Vitlyckemuseum.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet. 2011

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå