Hem / Projekt / Res en midsommarstång av Herrljungamodell!

Res en midsommarstång av Herrljungamodell!

Om man ser till vykort och sovenirförsäljning kan man tro att midsommarstänger ser ut på ett sätt och ett sätt endast. Så är det inte. Midsommarstänger eller majstänger kan se ut på många olika sätt. I Herrljunga reser Herrljunga hembygdsföreningen varje år en spektakulär variant, 20-kransad och 10 meter lång!
Midsommarstänger har funnits över hela landet och under lång tid. De kallas också majstänger och ordet maja betyder löva/göra grönt. De omnämns redan på 1600-talet, restes vid midsommar och fick sedan stå kvar resten av året. Så gör man forfarande på vissa håll i Dalarna.

De flesta stänger har dock det gemensamt att de består av:
1. En stång, en hässjestör/slana eller en avlövad slank björk är en bra stomme
2. En eller flera slanor som korsar den långa stången.
3. Diverse dekorationer, lövade ringar, band, papperspynt.

Här vill vi uppmana att ta ut svängarna när ni bygger er midsommarstång. Finns det en lokalvariant dokumenterad kan det vara roligt att återskapa den. På Digitaltmuseum finns flera bilder på midsommarstänger och midsommarstångsdekorationer, man kan också höra med sitt länsmuseum eller sin hemslöjdskonsulent om det finns någon lokal variant på midsommarstång.
Annars kan man göra sin egen. Gå loss med ringar och band, det kanske blir en 3-armad 8-kransad variant i år?

 

Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet, 2012.
Bild: Herrljunga Hembygdsförening

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå