Hem / Projekt / Gör ett somrigt julträd

Gör ett somrigt julträd


Innan julgranen gjorde sitt intåg så hade man i bland annat i Blekinge en tradition att ha ett julträd på festbordet under den mörka årstiden. Det är en ljusstake med ofta 7 eller 9 armar. På ljusstaken tappade man in olika symboler i trä för välgång, hälsa, beskydd, god skörd mm i form av tuppar, hästar, blommor och blad. Ofta fanns även plats för fina röda juläpplen. I olika delar av landet har den gjorts av olika material. Läs mer i t ex Hemslöjden 06/6 sid 16-21. På nätet kan du även hitta massor av inspiration till ditt eget julträd.

Så här gjorde jag mitt:

Jag valde ut lämpligt material till de olika delarna: Lönn till armar och mittstång, då det är hårt och tål lite påfrestningar. Asp till dekorationerna som är lätta att forma samt furu till foten för det var det jag hittade i ett hörn på verkstan.

Först spräckte jag ut delarna i lönn.
När de är fiberraka så blir hållbarheten ännu bättre. Jag formade ”mittstammen” i täljhästen och med täljkniv och sågade ut armarna i bandsågen.

Sedan formade jag ett antal olika blommor och blad i asp.

Till sist tillverkade jag kryssfoten i furu och förberedde delarna för att fogas samman halvt-i-halvt.

Nu är det dags att tappa in armarna.
Jag har satt de motstående armarna i samma höjd och sedan förskjutit det andra paret lite för ökad styrka. När jag måttat ut för hålen så använde jag en träklubba och ett stämjärn och mejslade ur mittstammen där armarna skulle sitta. Jag putsade lite på armarna så att de precis gick i och sedan tog jag ur dom och formade basen på mittstammen till en kvadrat. Kryssfoten sammanfogades och limmades. och sedan mejslade jag ur en kvadrat i mitten på kryssfoten så att mittstammens fot gick ner i hålet.
Nu är det dags att limma och sammanfoga delarna.
Ljushållare kan du kanske tillverka själv, men mina är köpta på Slöjd-detaljer tillsammans med ljushållarna i metall som jag satt i. Förborra hål i ljusarmarna och skruva samt limma fast hållarna.
Med armarna och ljushållarna på plats var det lätt att se var jag behövde komplettera med lite blommor och blad. Borra och tappa in dom plus lite lim.
Grundmåla hela ljusstaken och välj sedan dina favoritfärger.
Min fick konstnärsfärg med lite kinaolja och siccativ för att snabba upp torkningen. Guldockra, engelskt rött och grönjord fick färga delarna och titanvitt själva ljusstaken. För att ta ner vitheten lite så svampade jag på ett tunt lager grå umbra efteråt, men det glömde jag fota innan ljusstaken hamnade hos min kollega som gick i pension.

Slutligen återstår det bara att städa verkstaden.
Här är exempel på några smågalna träd att inspireras av.
Lycka till.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå