Hem / Projekt / Gör en vattenavstötande påse av plastpåsar och textil

Gör en vattenavstötande påse av plastpåsar och textil

plastpåse

Vi svenskar förbrukar mer än 300 plastpåsar per person och år. Självklart ska vi ta med tygkassar till mataffären för att bära hem varorna i istället för att förbruka fler plastpåsar. Men finns det nåt vi kan göra med plastpåsarna som redan ligger och skräpar hemmavid? Javisst!
Jag har roat mig med att experimentera med ”plastic bag fusing”. Det handlar alltså om att smälta ihop flera lager av plastpåsar till något som liknar presenning i tjocklek och som går att sy igenom. Jag upptäckte att man också kan stryka fast plastpåsar på tyg! Man får då ett vattenavstötande material som lämpar sig utmärkt för att sy lunchpåsar, necessärer och annat av.

Detta behöver du:

  • Valfritt tyg i bomull, lin eller annat naturmaterial (ska tåla 3 prickar på strykjärnet).
  • Sax
  • Plastpåsar
  • Bakplåtspapper
  • Strykbräda och strykjärn

Så här gör du:

Klipp upp sidorna på plastpåsen så att den blir ett enda stort stycke. Klipp till plastbiten så att den passar din tygbit i storlek. Plasten ska inte vara större än tygbiten.

Sätt strykjärnet på mellan två och tre prickar (mellan ylle och bomull).

Lägg bakplåtspapper på strykbrädan och tyget ovanpå. Lägg plaststycket ovanpå tyget och till sist ett bakplåtspapper till överst.

stryk-fast-1024x682

Börja stryka från mitten, eftersom plasten krymper när den upphettas. Rör strykjärnet sakta i större och större cirkelrörelser. Lyft försiktigt på översta bakplåtspapperet för att se om plasten smält fast. Om inte, fortsätt stryka.

Har plasten börjat fastna kan du vända på hela rasket och stryka från andra sidan.

faststruket1-1024x682

När plasten sitter fast ordentligt så låt stycket svalna något. Sen är det bara att klippa till plasttyget och börja sy!

plasttyger-1024x682

Att tänka på:

  • Se till att ha väl ventilerat när du gör detta! När plasten smälter så frigörs gaser som inte är så trevliga.
  • Man kan behöva justera värmen på strykjärnet. För varmt – Då blir det hål i plasten. För kallt – Då smälter inte tyg och plast ihop.
  • Olika plastpåsar beter sig inte lika. Här får man prova sig fram, helt enkelt. Jag har märkt att mellantjocka plastpåsar fungerar bäst att smälta.

Lycka till!

Text och bild av Maria Smedberg, 2014
På hennes blogg Jårrmut hittar du fler slöjdprojekt med mycket fokus på återbruk.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå