Gör en stege
Gör en liten stege av färskt trä, till trädgården eller hemmet. Anledning till att vi använt färskt trä är bla att det är så mycket enklare att bearbeta det då.
Stegpinnarna ska torkas inomhus i ungefär två veckor innan de monteras i sidstyckena. När de färska sidstyckena torkar så krymper träet och de torra pinnarna (som dessutom kilas) kommer att sitta jättebra!
Material:
En ca 2 meter lång rakväxt trädstam. Tunnaste ändan bör vara åtminstone 6 cm i diameter. Använd ett lättkluvet trädslag som ek, ask, hassel, rönn eller gran.
Gör så här:
Kapa av den tjocka änden, ca 40 cm in på stammen. Klyv den i fyra delar. Tälj de fyra delarna till fyra runda stegpinnar, gärna lite spolformade. Låt de torka i rumstemperatur i minst en vecka.
Stegpinnarna:
När pinnarna torkat ska de rentäljas. Låt den tjockare mittdelen vara 30 cm och tälj tappar i ändarna. Gärna med ett tydlig kant/ stopp innan mot mittdelen. Borra ett hål i en provbit, med det borr du tänker använda när du sedan gör stegen. Använd en ca 22 mm borr. Prova med pinnarna och tälj tills du får exakt passning i hålet.
Sidstyckena:
Resten av stammen ska klyvas i två halvor. Den runda delen av stammen kommer att bli utsidan på sidostyckena. Lägg stammen på marken och klyv med hjälp av träkilar längs med trädet. Börja från toppändan.
Tälj utsidorna rena från bark och släta till insidorna.
Montering:
Borra hål i sidostyckena för de fyra stegpinnarna. Använd samma borr som till provhålet. Borra från utsidan (den välvda sidan)
Tälj åtta kilar av torrt trä. De ska vara några millimeter bredare än tappen.
Slå in stegpinnarna i ena sidostycket. Kapa ev av tappen. Klyv ett spår med hjälp av kniv eller stämjärn i den utstickande delen och slå in kilen i spåret. Kilen ska slås i vinkelrätt med sidstyckets längd så att inte träet spricker.
Låt torka i en vecka ungefär. Måla om du vill! Ska den stå utomhus är det bra om den oljas in med linolja.
Du kan även göra klurigare stegar av lite krokigare material. Det är lite svårare och de blir kanske inte så stabila att klättra på.
Text, och bild 1: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne. Illustration och bild 2: Peder Strådahl, hemslöjdskonsulent i Stockholms län, 2010