Hem / Projekt / Finsnickra en pall

Finsnickra en pall

En träpall på gräset

Jag hade ett överblivet hyllplan och ett behov av badrumspallar. Därför valde jag att göra en pall snabbt och lätt enligt devisen bra nog och en som jag la ner lite mer omsorg på.

Den snabba pallen gick på en timme och den beskrivningen kan du du del av på sidan Fulsnickra en pall.
Medan den här pallen tog en heldag om inte mer, men känns lite roligare att använda. Så här gjorde jag:

 

Du behöver
*Plana och jämntjocka brädor/träskivor. Jag återanvände ett hyllplan och en brädstump som jag hyvlade ner till samma tjocklek.
*Arbetsbänk där du kan spänna fast ämnena. Hyvelbänk eller bord + skruvtvingar.
*Bra sågar. Jag använde en bordssåg, japansåg med kaptandning och en fintandad japansåg.
*Borrmaskin och borr
*Stämjärn
*Smygvinkel eller motsvarande
*Penna
*Trälim

Två bilder. Den första på fyra hyvlade träbitar i en hög. Den andra på fyra delar till pall - två sidor, en ovandel och en långsmal bräda
Dessa fyra brädbitar ska förvandlas till de fyra delar som syns i högra bilden. En sits, två ben/sidor och ett stag.

Mäter vinkeln på änden av träskivan med en vinkelmätare

Eftersom jag vill att benen ska gå lite utåt sidorna hellre än rakt ner började jag med att välja vinkel. 10-20 grader känns rimligt och jag tyckte att en lätt lutning på 10 grader blev bra. (Eftersom 90 grader är en rät vinkel = raka ben blir det 80 eller 100 på en vinkelmätare). Mät och märk upp var du ska såga på båda benen. Glöm inte att såga både över- och nederdel i samma vinkel så att de står plant mot golvet sen. Nu hade jag turen att ha en bordsåg med ställbar klinga så då gick det snabbt och lätt att såga till alla snitt. I brist på det eller andra verktyg för att hålla sågen i rätt vinkel hade jag fått rita en linje på insidan och en på utsidan och såga på frihand efter linjerna.

 

Två lika brädor som står i vinkel mot varann, den ena har två vinklade blyertsstreck ritade på sidorna, från ytterkanterna och lite avsmalnande mot andra sidan.
Sen vill jag inte att benen och sitsen ska vara jämnbreda hela vägen så därför mäter och ritar jag två linjer att såga efter så jag får lite avsmalnande sidor. I botten av benen behåller jag hela bredden för att pallen ska bli så stabil som möjligt. (Som synes har jag lite färgrester kvar på min sits. Men ytan är plan och jag ville inte hyvla ner den mer så därför fick färgen vara kvar och så låter jag den delen bli sitsens undersida)

 

Nu är formen på benens sidor klar och tanken är att de ska fällas in i sitsen (Jag kallar överdelen för sits även om den är främst är ämnad att stå på). Jag tänker låta halva bredden vara en tapp som går in i sitsen. Eftersom det är lättare att såga till tappen än att göra tapphålet så börjar jag med hålet. Då kan jag parera ett eventuellt misstag på hålet med en lite bredare tapp, tjockleken och vinklarna kan jag tyvärr inte rädda i efterhand så nu gäller det att vara noggrann. Steg ett är att rita ut tapphålet och markera mitten av den där borren ska gå ner.

 

Träbiten ligger på klossar i en pelarborrmaskin så att skivan ligger i vinkel mot borret. Bild till hger med en rad borrade hål.
Nu sågar jag med ett borr som är -nästan- lika brett som benen/tappen är tjock. Jag använde en pelarborr eftersom det blir så mycket lättare att borra rakt än på frihand. Eftersom jag inte har lyxen att ha ett ställbart bord (men en ställbar bordssåg) löste jag det genom att såga till två reglar i samma vinkel som benens lutning (10 grader) och placerade under sitsen. Kom ihåg att ha en skiva eller träbit under sitsen så du inte borrar ut i luften när du går genom – det blir så fula utgångshål annars.

Har du inte möjlighet att såga i vinkel kan använda två träbitar i olika tjocklek och justera vinkeln genom att ta en tjockare/smalare träbit eller öka/minska avståndet mellan dem. I så fall skulle jag rekommendera att du skruvar fast en skiva på dem så att de inte flyttar sig – alltså bygger ett litet sågbord i önskad vinkel. (Alternativt gör du detta först, mäter vilken vinkel det blev och sågar benen efter den).

 

Stämjärn renskär kanterna efter en rad borrade hål
Skär rent tapphålen med stämjärnet. Skär från båda hållen så du undviker att det flisar sig. Jag använde ett smalt stämjärn till ändarna, men i brist på det går det att använda en kniv.

 

En tråskiva passar i ett rektangulärt hål
När du skurit bort alla spetsar efter borrhålen kan du prova dig fram med ett av benen och kolla var den passar och var du behöver skära bort lite till. Kolla ofta så du inte skär bort för mycket och får en infästning som glappar.

 

Två bilder som visar en såg som först sågar ett kort snitt längs fibrerna och sen ett långt snitt tvärs fibrerna så att en rektangulär bit från hörnet avlägsnas.
När tapphålet är klart sågade jag ut tappen. Längs med fibrerna använde jag en japansåg med kaptandning och därefter tvärs fibrerna med en fintandad ryggsåg. Men i ärlighetens namn går det bra att såga med nästan vilken såg som helst, så länge den är vass och du är noggrann. Glöm inte att behålla vinkeln när du sågar! Annars blir passformen inget vidare.

 

Två bilder, en med en fil och en där en kniv jämnar till sågytorna intill tappen
Då jag inte är någon mästersågare använde jag fil och kniv för att jämna till ytan och få den att ligga tajt mot sitsen. Det var också ett sätt att göra tappen liite liite längre än sitsens tjocklek för att hellre putsa bort lite i slutet än att riskera gropar på ytan.

 

Två bilder: Den utsågade tappen och sitsen med tapphålet. Den andra bilden visar hur pallen står när benen är på plats med tapparna i sitsen.
Så här såg det ut när det var klart. Till vänster ligger ena benet med sin tapp ovanpå sitsen. Till höger är pallen ihopsatt och känns nästan klar.

 

Två brädbitar med en rektangel ritad i ändarna, varpå sidorna är sågade längs markeringen
Jag ville få benen att se lite mer arbetade ut och samtidigt minsta risken att pallen står och vickar om underlaget är lite ojämn. Därför tog jag bort en bit i mitten, nertill. Ungefär som tappen, fast åt andra hållet. Jag ritade ut en form som jag tyckte såg bra ut och sågade längs kortsidorna/längs fibrerna. Resten högg jag bort med stämjärnet, längs den långa linjen.

 

Staget på plats mot benet med två blyertsmarkeringar som markerar samma punkter på båda trädelarna. Plus en bild där benet har två markeringar att borra efter
För att stadga upp benen mätte jag avståndet mellan benen ungefär en tredjedel upp från marken sett och sågade av den lilla brädan i samma bredd för att göra ett stag. Obs. Tänk på att såga i samma vinkel då den ligger tätt mot benen.

Min första tanke var att fälla in den i benen men då de första tapphålen tagit sån tid valde jag att bara plugga fast den istället. Så jag höll den på plats och markerade två punkter där pluggen skulle få sitta. Både på staget och på benen. På benen ritade jag också var underkanten av staget går och gjorde markeringar för borrhålen halva stagets tjocklek upp på benen.

 

Bräda med två hål och fyra träplugg, varav en plugg är gkuren från en blyertspenna.
När jag borrat hålen – inte helt genom förstås utan halva pluggens längd – var pallen klar för montering. Jag var tyvärr en plugg kort och fick offra en bit av pennan som lyckligtvis var av lämplig dimension.

 

Två målade träpallar på gräset
När jag satt ihop delarna med lite trälim mellan och låtit torka så jämnade jag till tapparna som stack upp en liten aning på sitsen. Först med stämjärnet och sedan med sandpapper så sitens yta vart jämn o fin. Därefter fick pallen och dess hafsiga kompis ett par lager färg för att bättre klara ett liv i badrum.

 

Två barnfötter står på den färdiga pallen som är målad i ljusgrått och i ett badrum.
Jag vart väldigt nöjd med pallen och även om tapphålen inte blev perfekta är funktionen och formen superb, om jag får säga det själv. Med ett par möbeltassar är den smidigare att skjuta fram och tillbaks och den används dagligen.

 

Text och bild: Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå