Börja nålbinda
Nålbindning är en mycket gammal teknik, den kan ha lite olika namn beroende på var i världen man söker. Många fynd som man har hittat med nålbindning härstammar från medeltiden och i Finland har man t.o.m. hittat nålbindningsfragment från vikingatiden.
För att nålbinda behövs en grov nål, ca 10 cm lång, i det här inlägget beskrivs hur du kan ur du kan tälja en egen). I nålbindning arbetar man med kortare garnbitar som skarvas vartefter och därför är det ett ypperligt restgarnsprojekt. För att få snygga skarvar och slipa knutar tovas ändarna ihop och därför fungerar tekniken bara med ullgarn. Det finns åtminstone 12 olika sätt att göra nålbindning, här visas ett av dem:
Så gör du:
1. Man använder en ca 1-2 meter lång bit garn åt gången. Gör en ögla.
2. Håll öglan mellan tumme och pekfinger, dra garnet ett varv runt tummen, frampå tumnageln. Det här är utgångspunkten för varje maska.
3. Stick in nålen i bakersta öglan, sen ner på sidan och under den främre öglan som ligger på tumnageln och också under den lösa tråden.
4. Ändra greppet lite och lyft över öglan som ligger på tumnageln så att den nu blir den ögla som ligger i tumgreppet.
5. Dra garnet så att det bildas en ny ögla på tumnageln.
6. Fortsätt upprepa från punkt 3 till 5 tills önskat antal maskor uppnåtts. Garnet skarvas efterhand.
För att skarva: Tvinna upp nån centimeter av ändarna som ska skarvas ihop och blöt dem, enklast genom att suga på dem. Lägg samman dem och rulla/gnugga dem mellan handflatorna tills det känns varmt och torrt. Upprepa vid behov tills skarvningen håller ihop. (Not: Rent ullgarn fungerar bäst. Superwash o liknande behandlat garn är svårare. Polyester och bomull funkar inte alls, då får du knyta eller fläta samman ändarna vilket blir klumpigt)
7. För att göra ett runt arbete tar man ihop så att man för ändan till tumgreppet, se till att arbetet inte vrider sig.
8. I fortsättningen så kör man nålen genom två maskor som finns på det färdiga arbetet, sedan genom den bakre öglan, ner på sidan och under båda trådarna igen.
9. Fäst garnändarna.
Nålbindningen ger ett slitstarkt resultat med många knutar på varandra som inte kan repas upp på samma sätt som en stickning. Det bildas ett fiskbensmönster som är snyggt på vantar eller varför inte en mössa.
Text och Bild: Programmet Strömsö på Svenska Yle, svenska.yle.fi/matochfritid/stromso, 2011