Hem / Dräkter / Västervåla socken

Västervåla socken

Naturen som inspiration

Den kvinnliga Västervåladräkten komponerades av kvinnor från Västervåla socken. Livkjolens blå färg står för Åmänningens blåa vatten och randningen i gult, grönt och rostrött symboliserar de gula sädesfälten, de gröna skogarna och järnet. Till förkläde valdes ett gammalt sådant som fanns i privat ägo. Ebba-Lena Thorén komponerade broderiet till kjolväskan. Dräkten började användas 1962. En manlig Västervåladräkt togs i bruk 1971.
En gammal väst och skjorta i privat ägo blev grunden för denna dräkt som kompletterade den kvinnliga dräkt som började användas 1962.

Tillbaka
Kvinnlig och manlig dräkt Västervåla socken

Kvinnlig dräkt från Västervåla socken började att användas 1962 och den manliga dräkten togs i bruk 1971.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Förkläde, privat ägo. Halskläde, Västervåla hembygdsförening.

Överdel: Vitt linnetyg i tuskaft. Krage. Öppen fram. Knäpps med tryckknappar. Ärmspjäll. Bred kant med stripade rynkor. Ärmlinningen är dekorerad med ett vävt bomullsband i blått och vitt. Sprund. Ärmlinningen knäpps med vit knapp och tränsad ögla.

Livkjol: Livet har blå bomullsvarp och blått, grönt, gult, rostrött och vitt entrådigt ullgarn i inslag och är vävt i liksidig kypert. Kjolen har blått entrådigt ullgarn i varp och inslag och är vävd i tuskaft. Livet är fodrat med halvblekt linne och knäpps med hyska och hake. Söm mitt fram och lagda veck runt om.

Förkläde: Vitt bomullsgarn i varp. Gränt, blått, gult, rött och vitt bomullsgarn i inslag. Tuskaft med ränder i inslagsrips. Ylleband till linning och midjeband vävt i blått, rött, gult, grönt och vitt ullgarn. Fållade långsidor och lagda veck.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta med silverspännen.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med svart siden. Kedjesömsbroderi med silke i olika färger. Svart sidenrosett bak. Stycke i l inne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi.

Halskläde: Alternativ 1. Sidensjal i olika färger. Alternativ 2. Vitt och blått bomullsgarn i varp och inslag. Vävt i tuskaft, rutad och kvadratisk. Frans runt om av varp och inslag.

Kjolväska: Framsidans nedre del är broderad med korsstygn i blått, grönt, gult, vitt och rostrött ullgarn. Broderiet är komponerat av Ebba-Lena Thorén. Framsidans övre del är i samma randiga tyg som livkjolen. Ljusbrunt skinn runt kanterna och på baksidan. Bygel av mässing.

 

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Skjorta och väst, båda i privat ägo.

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Ok fastsytt på skjortans utsida. Smal halslinning, sprund och förslag. Knäpps med tre trådknappar. Ärmspjäll. Smala ärmlinningar och knäpps med trådknapp i knapphål.

Byxor: Gult bomullstyg vävt i inslagssatin så kallat mollskinn. Knäbyxa med bred lucka. Knappar av tenn.

Väst: Framstyckena har svart, brunt, rött och grönt bomullsgarn i varp och inslag i grått, brunt och blått entrådigt ullgarn och är vävda i oliksidig korskypert. Ryggstycket är av halvblekt linne i tuskaft. Krage och stolpfickor. Knäpps med fem metallknappar.

Strumpor: Blå.

Strumpeband: Vävda strumpeband i två blå nyanser, rosa, gult, ljusbrunt och svart ullgarn.

Skor: Svarta med silverspänne.

 

 

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå