Hem / Dräkter / Västerfärnebo socken

Västerfärnebo socken

Västmanlandsdräkten

I januari 1916 bildades Västmanlands läns hemslöjdsförening. En av initiativtagarna var Olga Anderzon som i mer än 35 år kom att arbeta för hemslöjdsföreningen. En av de första arbetsuppgifterna för den nybildade hemslöjdsföreningen blev att ta fram en bygdedräkt som kunde användas av alla kvinnor i Västmanlands län. Med hjälp av de gamla dräktplagg från Västerfärnebo socken som fanns i privat ägo och i Nordiska museets samling sammanställdes en kvinnodräkt. Det blev samma livstycke och kjolväska som till den första dräkten i Surahammar. Denna kvinnliga bygdedräkt som Västmanlands läns hemslöjdsförening presenterade 1917 har fram till 1970-talet allmänt kallats för ”Västmanlandsdräkten” trots att samtliga förlagor kommer från Västerfärnebo socken. I slutet av 1970-talet reviderade Västmanlands läns hemslöjdsförening väv- och sömnadsbeskrivningarna till Västerfärnebodräkten. Då togs också varianter till förkläden och halskläden fram.

Med hjälp av bouppteckningar, en linneskjorta som hittades vid en slöjdinventering som Västmanlands läns museum genomförde 1978 i Västerfärnebo socken och en väst i hembygdsföreningens samling sammanställdes i början på 1980-talet en manlig Västerfärnebodräkt. Mansdräkten började användas 1985.

Tillbaka
Kvinnlig dräkt Västerfärnebo socken

Den kvinnliga dräkten från Västerfärnebo socken har använts sedan 1917 och dräktmaterialet bearbetades i slutet av 1970-talet.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Överdel, Västmanlands läns museum. Kjol, Nordiska museet. Livstycke, Nordiska museet. Förkläde, tryckt yllemuslim, Nordiska museet. Bindmössa, svart s k ”högmössa”, Nordiska museet. Tyllstycke, privat ägo. Halskläde, vit- och rosarutig, privat ägo. Halskläde, vit-, rosa- och blårutigt, Västmanlands läns museum. Kjolväska, Nordiska museet.

Överdel: Vitt linne i tuskaft. Rund urringning med enkel halslinning med lagda veck. Broderi på halslinningens överkant med rött bomullsgarn. Delat ok fastsytt på avigsidan. Ärmsjäll. Ärmlinning med överdel i mönstervävt tyg av vitt linne. Ärmen har nedtill stripade rynkor. Sprund med knapphål på var sida om sprundet. Länkknappar av mässing att knäppa med. Monogram och årtal mitt fram i korsstygn med rött bomullsgarn.

Kjol: Svart bomullsgarn till varp. Blått, rött, grönt och gult entrådigt ullgarn och vitt och rosa bomullsgarn till inslag. Söm och sprund mitt fram. Slät fram och för övrigt lagda veck. Linning av tyget. Häktas ihop med hake och hyska. Smal gaffelslyngad snodd i rött ullgarn fastsydd nedtill på fållen.

Livstycke: Alternativ 1. Oblekt bomullsgarn till varp. Entrådigt ullgarn i rött, blått, grönt, gult och vitt. Vävt i tuskaft. Livet är fodrat med oblekt linne i tuskaft och skörten är fodrade med linne i tuskaft som är randat i oblekt, blekt och gult. Valk, en rulle, klädd med oblekt linne i tuskaft och stoppad med linblånor. På valken finns band fastsydda och valken är fästad med banden i fodret. Upphängningsbanden är vävda i tuskaft av oblekt lingarn. Mässingshakar fastsydda på de båda framstyckenas insidor. Livstycket snöras nedifrån och upp med en snodd av lingarn. Alternativ 2. Svart blommigt siden. Fodrad med vitt linne i tuskaft. Skörten fodrade med rutigt linne i tuskaft i blått, rött och vitt. Järnten i framkanten. Skörten kantade med svarta sidenband. Snörning genom sex par mässingshakar. Livstycket har förmodligen haft en valk i ryggen som i alternativ 1.

Förkläde: Alternativ 1. Blått bomullsgarn i varp och entrådigt lingarn i ljusblått, blått, rött, grönt, gult och rosa. Vävt i tuskaft. Linning och band av tyget, lagda veck. Fållade långsidor. Förklädet häktas ihop i sidan med hake och hyska. Alternativ 2. Vitbottnat bomullstyg i tuskaft med tryckta blomstermotiv i olika färger, s k kattuntryck. Linning och band av tyget. Ett flatveck mitt fram och efterveck åt sidan. Förklädet häktas ihop i sidan med hyska och hake. Alternativ 3. Blåbottnat yllemuslin med tryckt blommönster i rött, vitt, blått, brunt och grönt. Lagda veck och ett smalt mönstervävt sidenband till linning och band att knyta med.

Strumpor: Röda.

Skor: Svarta med plös.

Halskläde: Alternativ 1. Sidensjal i olika färger. Alternativ 2. Vitt, blått och rosa bomullsgarn i varp och inslag. Vävt i tuskaft, rutad och kvadratisk. Smal fåll runt om. Alternativ 3. Vitt och rosa bomullsgarn i varp och inslag. Vävt i tuskaft, rutad och kvadratisk. Smal fåll runt om.

Huvudbonad: Alternativ 1. Bindmössa klädd med siden och färgen kan variera. Kedjesömsbroderi med silke i olika färger. Rosett bak av mönstervävt band. Stycke i linne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi. Alternativ 2. Bindmössa benämnd ”högmössa” klädd med svart siden. Kedjesömsbroderi med silke i rött, rostrött, rosa, grönt, ljusgrönt, turkos, ljusblått, gult och vitt. Stycke i linne med knypplad spets eller bomullstyll med tyllbroderi.

Kjolväska: Vadmalsbitar, trianglar och remsor, i ljusblått, mörkblått, rött, gult, grönt och gulbrunt som sys ihop, skarvsöm. Den blå mittrektangeln är broderad med flät- och kedjesöm i rosa, gult, blått och vitt silkegarn. Bakstycke av mörkblå vadmal och fickan är fodrad på insidan av oblekt linnetyg i tuskaft. Väskans baksida är fodrad med oblekt linnetyg i tuskaft. Kantad med vitt skinn runt ytterkanten och vid öppningen. Hjärtformad hake av mässing.

Smycke: Hjärtformad sölja med hängen av mässing.

Yttersjal: Brunt bomullsgarn till varp och svart entrådigt ullgarn till inslag. Vävd i liksidig kypert. Två våder ihopsydda till en kvadrat. I ena hörnet ett broderi i stjälkstygn och ensidig plattsöm med löstvinnat ullgarn i rött, gult och grönt i olika nyanser och vitt. Smal fåll och runt om hela sjalen är en frans av svart ullgarn knuten. Sjalen viks som en trekant.

Manlig dräkt Västerfärnebo socken

Manlig dräkt från Västerfärnebo har använts sedan 1985.

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Skjorta, privat ägo. Byxor, Västmanlands läns museum. Väst, Västerfärnebo hembygdsförening.

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantigt halsspjäll och halssprund fram med sprundförstärkning. Delat ok fastsytt på avigsidan. Krage med knapphål på var sida om sprundet och kragen hålls ihop med ett vitt bomullsband. Sprund nedtill i sidsömmen och förstärkning med steglappar. Ärmspjäll. Smala ärmlinningar med knapphål på var sida om sprundet. Stripade och knäppta rynkor. Ärmlinningarna knäpps med länkknappar av silver. Monogram mitt fram i korsstygn med rött bomullsgarn.

Byxor: Sämskskinn. Knäbyxa med bred lucka. Livgjord fodrad med linnetyg i tuskaft. Knappar och knäspännen av mässing.

Väst: Framstyckena är vävda i inslagsrips med oblekt    bomullsgarn till varp och beige och gulbrunt bomullsgarn till inslag. Ryggstycket är av halvblekt linne i tuskaft. Framstyckena är fodrade med halvblekt linne i tuskaft. Ståndkrage och stolpfickor. Dubbla rader av klädda knappar, sex på var sida.

Skor: Svarta med plös.

Strumpor: Blå.

Strumpeband: Breda bomullsband i olika färger.

Halskläde: Blommigt bomullstyg.

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå