Hem / Dräkter / Västanfors socken

Västanfors socken

Länets yngsta dräkt

Hösten 1985 väcktes i Västanfors intresseförening önskemål om en kvinnlig hembygdsdräkt för trakten. Under tre år arbetade fyra kvinnor med att sammanställa en bygdedräkt. På en gård i trakten fann man en tvådelad klänning, förkläde, cape med pellerin, bindmössa och stycke som användes som förlagor. Vid kulturdagarna 1988 togs den kvinnliga Västanforsdräkten i bruk. En manlig Västanforsdräkt blev färdig att användas 1996. En långbyxa och skjorta i hembygdsföreningens samling blev en naturlig grund för dräkten och kompletterades med en långrock och väst från angränsande dräktområden.

Tillbaka
Kvinnlig dräkt Västanfors socken

Kvinnlig dräkt från Västanfors har använts sedan 1988. Till dräkten användes en spånkorg s k kattkorg med lock.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Klädning, Västmanlands läns museum, Västervåla socken. Förkläde, privat ägo, Västervåla socken. Bindmössa, privat ägo, Västervåla socken. Stycke, privat ägo, Västervåla socken. Pellerin, Västmanlands läns museum, Västervåla socken.

Klädning: Vitt, blått och grönt bomullsgarn till varp och vitt bomullsgarn till inslag. Vävd i tuskaft och kypert i smala ränder. Ståndkrage med utsida av tyget och halvblekt linnetyg i tuskaft på insidan. Smal bomullspets eller brodyr efter kragens långsida. Passpoal av tyget i ärmhålet. Lös volang av tyget vid nederdelen av ärmens framsida. Häktas ihop fram med hyska och hake. Kjolen är sydd av sex våder. Platt veck mitt fram och tre veck på var sida om. Knäppta rynkor bak. Sprund i den vänstra sidans söm. Utsidan av linning i tyget och insidan av vitt linnetyg i tuskaft. Knäpps med hyska och hake. Ficka i den högra sidans söm. Skodd nedtill på insidan med en tygremsa av vitt linnetyg i tuskaft.

Förkläde: Oblekt bomullsgarn till varp och blekt bomullsgarn till inslag. Vävt i tuskaft med smala rosengångsbårder. V-formad linning med rätsida av tyget och avigsida av vitt linnetyg i tuskaft. Rynkad. Fållad i långsidorna. Knyts mitt bak med vitt bomullsband.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med mörkblått siden. Rosett bak i mönstervävt band. Stycke i bomullstyll med bomullsspets i framkant.

Smycke: Brosch; silverinfattad bergslagssten komponerad av Alf Wester.

Ytterplagg: Mörkblått kläde. Pellerin med krage. Dekorerad med svarta soutageband. Alla sömmar på insidan bandkantade med svart bomullsband. Fyra hyskor och hakar till knäppning.

 

Kvinnlig och manlig dräkt Västmanfors socken

Den manliga dräkten från Västanfors har använts sedan 1996.

Manlig dräkt

Bevarade originaldelar: Skjorta, Fagersta-Västanfors hembygdsförening. Byxor, Fagersta-Västanfors hembygdsförening. Väst, Nordiska museet, Karbenning socken. Långrock, Nordiska museet, Nora-Hjulsjö socken

Skjorta: Vitt linnetyg i tuskaft. Krage och förslag. Knäpps med knapp, trådknapp och knapphål. Förstärkt ok på rätsidan. Sprund nedtill i långsidan. Ärmspjäll. Ärmlinning med sprund och knapp, trådknapp och knapphål.

Väst: Mönstervävt siden i cerisrött till framstyckena och brunt linnetyg i tuskaft till bakstycke. Krage och slag. Brunt linnetyg i tuskaft på kragens baksida. Stolpfickor. Passpoal i svart på kragens långsida, framstyckenas fram- och nederkant och stolpfickorna. Fodrad med oblekt linne i tuskaft. Tampar med tränsade hål och läderband i nederkant mitt bak till att justera vidden med. Fyra knapphål och dubbla rader med knappar av mässing, fem på var sida.

Byxa: Mörkblått kläde. Långbyxa med bred lucka. Livgjorden fodrad med linnetyg vävt i spetskypert av vitt och blått entrådigt lingarn. I livgjorden finns en liten fickpåse. Sprund bak. Knapphålen tränsade med oblekt lingarn. Knappar av mässing.

Skor: Svarta.

Halskläde: Siden i olika färger.

Långrock: Mörkblått kläde. Avtagen i midjan  och skört bak. Ståndkrage. Innerfickan, en stolpficka på vänster insida, och ärmarna fodrade med samma linnetyg som i byxans livgjord. Rocken fodrad med gulgrön bomullssatin. Skört bak. Häktas ihop fram med hyskor och hakar av mässing. Knapp av mässing i ärmsprundet.

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå