Hem / Dräkter / Norbergs socken

Norbergs socken

Konstnärligt formgivet förkläde

Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening presenterade 1954 den kvinnliga Norbergsdräkten. Med hjälp av bouppteckningar och några gamla plagg; ett broderat halskläde och en bindmössa, sammanställdes dräkten. Textilkonstnär Aino Kjerrman, hemslöjdsföreningens konsulent, komponerade förklädet i rosa och grönt med ränder i munkabälte.

Tillbaka
Kvinnlig Norbergsdräkt

Kvinnlig dräkt från Norbergs socken är använd sedan 1954.

Kvinnlig dräkt

Bevarade originaldelar: Halskläde, privat ägo. Bindmössa, Västmanlands läns museum.

Överdel: Vitt linne i tuskaft. Halssprund vändsytt med hålsöm. Krage med uddspets. Hålls ihop med ett vitt band som löper i en tränsad ögla. Helt ok fastsytt på rätsidan. Ärmspjäll. Manschett med sprund. Knäpps med knapp, trådknapp, och knapphål.

Kjol: Grått bomullsgarn till varp och grönt entrådigt ullgarn till inslag. Vävd i liksidig kypert. Sydd i två och en halv våder. Platt veck fram och rynkade veck bak. Fram ett sprund i den vänstra sömmen och en ficka i den högra som döljs under vecket. Söm mitt bak. Linning av tyget och knäppning med knapp och knapphål.

Livstycke: Samma varp som till kjolen och mörkrosa entrådigt ullgarn till inslag. Vävt i liksidig kypert. Fodrat med oblekt linne i tuskaft. Bandkantad med svart ylleband. Snöras ihop med en svart snodd med snörnål som träs genom små silverringar.

Förkläde: Grått bomullsgarn i varp och entrådigt ullgarn i grönt, rosa, mörkrosa, naturvitt och natursvart till inslag. Tuskaft med bårder i munkabälte. Platt veck fram och lagda veck på sidorna. Till linning, och att knyta förklädet med, ett vävt band grönt, svart, vitt och mörkrosa ullgarn. Linningsbandet är fodrat på insidan. Bandet knyts i vänster sida.

Strumpor: Vita.

Skor: Svarta.

Huvudbonad: Bindmössa klädd med svart siden. Kedjesömsbroderi i silke i olika färger  Rosett bak av tyget. Stycke i linne med knypplad spets.

Halskläde:Vitt linnetyg i tuskaft. Trekantig med kedjesömsbroderi i rosa lingarn. Smal fåll. Frans av samma garn som broderiet knuten på två sidor.

Smycke: Rund sölja av silver.

Fler bygdedräkter

Irsta socken

Kyrklig broderiinspiration

Den kvinnliga Irstadräkten från 1989 har broderier med inspiration från en mässhake och ett antependium i Irsta kyrka. Dräkten är näst yngst i länet och fritt komponerad.

Läs mer
Kvinnlig och manlig dräkt Kila socken

Kila socken

Lång väntan på dräkt

Redan 1923 fanns en önskan att skaffa Kilaborna en bygdedräkt men det skulle dröja till 1959 innan en kvinnlig och manlig Kiladräkt kunde tas i bruk.

Läs mer
Manlig dräkt Malma socken

Malma socken

Länets första manliga dräkt

Västmanlands läns hemslöjdsförening tog under 1920-talet fram länets första manliga bygdedräkt, Malmadräkten som under 30 år var den enda manliga dräkten i länet.

Läs mer
Kvinnlig och manlig Möklintadräkt

Möklinta socken

Dräktpremiärvisning 1924

Inför Sala stads jubileumsutställning sommaren 1924 togs en kvinnlig Möklintadräkt fram. En bearbetning av dräkten påbörjades i slutet av 1970-talet.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå