Anna deltar i slöjdresidens 2024
2024-05-31
Anna Pettersson, keramiker från Sala är en av tio deltagare i slöjdresidens Sixtorp 2024 på temat slöjden, skogen och hållbarheten.
Foto: Privat.
Tio yrkesverksamma slöjdare och hantverkare från sju län deltar i ett interregionalt slöjdresidens den 25-30 juni 2024 i Sixtorp i Örebro län. Deltagarna ska utveckla produkter med material från skogen med fokus på ett hållbart skogsbruk och företagande. Residenset genomförs för tredje året i ett projekt som drivs av hemslöjdskonsulenter och utvecklare i Dalarnas-, Gävleborgs-, Uppsala-, Värmlands-, Västmanlands- och Örebro län. Möt Anna Pettersson från Sala i Västmanlands län.
Namn: Anna Pettersson, Lerapan, Sala.
Mer information: webbplats, Facebook och Instagram.
Utbildning: Konstfack, Keramik och glas.
Inriktning: Keramiker.
Aktuell: En av tio deltagare i slöjdresidens i Sixtorp den 25-30 juni 2024.
”Jag vill också utforska och lära mig mer om hur jag kan använda naturlera som grävs upp på plats i skog/sjö för att fördjupa mina kunskaper kring lera som material”.
Berätta om din bakgrund och varför du sökt till slöjdresidenset!
– Jag har nog alltid sysslat med någon form av skapande. När jag var yngre tecknade jag mycket. Sen började jag att sy och sticka och ibland, tillsammans med en kompis, letade vi i containrar efter skrot som vi försökte bygga ihop till nya saker. I vuxen ålder började jag på Leksands Folkhögskola och mötte keramiken. Sedan dess har det varit leran som är viktigast i mitt skapande. Jag sökte till residenset i Sixtorp för att få tid och möjlighet att jobba på nya sätt med leran.
Vad är ditt huvudsakliga slöjd- och hantverksområde?
– Det är keramik! Den teknik jag arbetar mest med är drejning, även när jag jobbar mer skulpturalt. Då drejar jag delar som jag sedan modellerar ihop.
Beskriv ditt förhållningssätt till slöjd, skog och hållbarhet!
– De senaste åren har jag hämtat mycket inspiration i de taktila och visuella intryck jag får i skogen. Jag återskapar skogens färger och texturer i mina keramiska arbeten. Skogen är för mig och många andra en plats som lugnar och tröstar. Det är ett rum fyllt av upplevelser för alla sinnen. Ett rum för återhämtning. Slöjden, i mitt fall arbetet med leran, är även den en ofta meditativ aktivitet, något som ger många människor ett psykiskt välbefinnande och återhämtning från en stressig vardag.
Vad kommer du att jobba med under residenset i Sixtorp och på vilket sätt kommer du att använda resultatet i din verksamhet?
– Jag vill förflytta mitt arbete med lera till skogen för att undersöka hur det skulle påverkas. Hur påverkas processen, formerna, tempot? Efter residensperiodens slut vill jag ta med mig de metoder och arbetsprocesser som förhoppningsvis har vuxit fram och använda dem i kursverksamhet för både barn och vuxna. Fokus ska ligga på processen och inte på färdiga resultat. Därför är tanken heller inte att bränna leran utan att låta det som skapats av de resurser som finns i skogen blir kvar där för att återgå i kretsloppet. Jag vill också utforska och lära mig mer om hur jag kan använda naturlera som grävs upp på plats i skog/sjö för att fördjupa mina kunskaper kring lera som material.
Vad har du för förväntningar och vad ser du mest framemot under residensveckan?
– Jag ser jättemycket fram emot mötet med andra kreativa människor! Inspireras, lära mig mer om skogens resurser och få mycket tid till att utforska leran och mig egen arbetsprocess.
ÖVRIGA DELTAGARE 2024
Leen De Ridder, Dalarna
Erik Lönnemyr, Dalarna
Nora Boestad, Gävleborg
Kerstin Neumüller, Sörmland
Elin Claesson, Uppsala
Linda Long Lidman, Uppsala
Jonas Sjöblom, Värmland
Sofia Bredenberg, Örebro
Carl Guldbrand, Örebro
OM RESIDENSET SLÖJDEN, SKOGEN OCH HÅLLBARHETEN
Slöjdresidenset i Sixtorp arrangeras av Örebro läns museum, i samarbete med hemslöjdskonsulenter/verksamhetsutvecklare vid Dalarnas Hemslöjdsförbund, Region Gävleborg, Upplandsmuseet, Region Värmland och Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Residenset drivs i projektform och är en interregional satsning på slöjdföretagsutveckling för yrkesverksamma slöjdare. Projektet genomförs med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH och projektägare är Dalarnas Hemslöjdsförbund. Mer information om årets residens hittar du på Örebro läns museum.