Slöjdstipendium 2024 till Ingela
2024-03-29
Ingela Andersson Lindberg, Västerås tilldelades Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2024 för sitt arbete med att bevara det immateriella kulturarvet nålbindning
och här i nålbunden tröja med vetenskapligt dokumenterade stygn. Foto: Privat.
Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2024 tilldelas Ingela Andersson Lindberg, Västerås för sitt arbete med att bevara det immateriella kulturarvet nålbindning. Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997.
Årets slöjdstipendium om 7 000 kr tilldelades Ingela Andersson Lindberg, Västerås slöjd- och hantverksförening med motiveringen: ”För att du på ett vetenskapligt sätt visat att det finns 150 sätt att sammanbinda stygn. Genom din systematiska och gedigna dokumentation bidrar du till att hålla det immateriella kulturarvet nålbindning levande”. Slöjdstipendiaten har utsetts av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds styrelse och stipendiet delades nyligen ut på förbundets ordinarie årsstämma.
– Idag finns det inte någon publicerad forskning om nålbindningens utveckling i Sverige och heller inte så mycket skrivet om sammanbindningar. Det är därför oerhört viktigt att vi uppmärksammar och bidrar till att vårt immateriella kulturarv dokumenteras både för nu och för kommande generationer slöjdare, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Nålbindning vetenskapligt dokumenterat
I en artikel, Nålbindning connections – making, mapping and describing connections, som granskats vetenskapligt före publicering, har Ingela Andersson Lindberg, nålbundit och analyserat cirka 150 provlappar. Avsikten var att undersöka hur många typer av sammanbindningar det finns och hur olika sammanbindningar ändrar nålbindningens struktur med samma typ av stygn som utgångspunkt. Artikeln presenterades på en internationell hantverkskonferens, The Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS) på Hantverkslaboratoriet i Mariestad i höstas.
– Jag blev riktigt överraskad över att det fanns så många sätt att sy nålbindningsstygnet i föregående rad och trodde inte att det skulle bli så många provlappar. Det har varit ett intensivt arbete och jag är extra glad över att mitt arbete uppmärksammas med slöjdstipendiet, berättar Ingela Andersson Lindberg som systematiskt dokumenterat sina stygn.
Hantverkskonferensen, där artikeln presenterades, var öppen för vetenskapliga artiklar om hantverk skrivna av både hantverkare själva och av forskare vid universitet och högskolor runt om i världen. Alla artiklar och framträdanden har genomgått en vetenskaplig granskning och publicerats på FormAkademisk, en webbplats som ägs av Oslo universitetsbibliotek.
– För mig tog det ett tag att knäcka nålbindningskoden och jag har nu nålbundit i närmare femton år. Genom åren har jag fått kontakt med nålbindare i bl a USA, Danmark, Norge och Finland och allt samarbete gynnar dokumentationen kring vårt viktiga immateriella kulturarv som nålbindningen är, avslutar Ingela Andersson Lindberg.
Kontaktpersoner
Frågor? Ingela Andersson Lindberg, 0704-77 90 51, e-post; nalbindingela@outlook.com.
Instagram @nalbindingela
Lyssna
Västmanlands Taltidning intervju med Ingela Andersson Lindberg den 10 april 2024 (ca 12 min).
OM OSS
Västmanlands läns hemslöjdsförbund är den samlande regionala organisationen för länets hemslöjdsrörelse och arbetar för att synliggöra hemslöjden och slöjdtraditionen i Västmanlands län. Vi jobbar för att slöjd ska ha en självklar plats i alla västmanlänningars dagliga liv. Västmanlands läns hemslöjdsförbund är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen bildades 1987 och finansieras med medel från Region Västmanland samt Statens kulturråd via kultursamverkansmodellen. Länshemslöjdsförbundet är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.