Hem / Notiser / 150 sätt att nålbinda

150 sätt att nålbinda

2023-11-06

Ingela Andersson Lindberg.

Ingela Andersson Lindberg, Västerås slöjd- och hantverksförening har skrivit en vetenskaplig rapport om nålbindning som presenteras på en internationell hantverkskonferens. Foto: Privat.

 

Ingela Andersson Lindberg presenterade sitt forskningsresultat om nålbindning på en internationell hantverkskonferens, The Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS) på Hantverkslaboratoriet i Mariestad den 20-22 september 2023.

I en artikel, som granskats vetenskapligt före publicering, har Ingela Andersson Lindberg, medlem i Västerås slöjd- och hantverksförening, nålbundit och analyserat cirka 150 provlappar. Avsikten var att undersöka hur många typer av sammanbindningar det finns och hur olika sammanbindningar ändrar nålbindningens struktur med samma typ av stygn som utgångspunkt.

– Jag blev riktigt överraskad över att det fanns så många sätt att sy nålbindningsstygnet i föregående rad. När jag hade gjort ungefär sjuttio provlappar trodde jag att det började närma sig slutet, men jag gjorde nästan lika många till, berättar Ingela Andersson Lindberg som systematiskt dokumenterat sina stygn.

Det finns ännu inte någon publicerad forskning om nålbindningens utveckling i Sverige som helhet. Det finns inte heller så mycket skrivet om olika typer av sammanbindningar då de flesta böcker som skrivits om nålbindning har fokuserat på hur själva stygnet sys. Fokus i artikeln kom därför att ligga på att systematisera det stora antalet möjliga sammanbindningar och beskriva dem med ett notationssystem som beskriver hur stygnet sys i föregående rad.

Hantverkskonferensen, där artikeln presenterades, var öppen för vetenskapliga artiklar om hantverk skrivna av både hantverkare själva och av forskare vid universitet och högskolor runt om i världen. Alla artiklar och framträdanden har genomgått en vetenskaplig granskning och publicerats på FormAkademisk, en webbplats som ägs av Oslo universitetsbibliotek.

– För mig tog det ett tag att knäcka nålbindningskoden och jag har nu nålbundit i närmare femton år. Genom åren har jag fått kontakt med nålbindare i bl a USA, Danmark, Norge och Finland och allt samarbete gynnar dokumentationen kring vårt viktiga immateriella kulturarv som nålbindningen är, avslutar Ingela Andersson Lindberg.

Mer information
Läs mer om rapporten Nålbindning connections – making, mapping and describing connections.

 

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå