Hem / Notiser / Handledarutbildning pilot 2023

Handledarutbildning pilot 2023

2023-09-04

Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala, Dalarnas- och Västmanlands län arrangerar under 2023 en pilot av slöjdhandledarutbildning, steg 1. Det interregionala samarbetet gör det möjligt för arrangörerna att erbjuda utbildningen kontinuerligt. Totalt 14 deltagare, där majoriteten kommer från de tre arrangörslänen, träffas totalt tre helger och på olika platser. Inför varje kurshelg hålls en digital träff. Slöjdhandledarna är väl rustade efter utbildningen att arrangera aktiviteter för barn. Möt Annica Lässman (t h) från Skultuna i Västmanlands län.

Annica Lässman, Skultuna (t h) och Ellinor Siljeström, Ängelsberg (t v) deltar i slöjdhandledarutbildning, steg 1 som arrangeras av hemslöjdskonsulenterna i Uppsala, Dalarnas- och Västmanlands län under 2023. Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

NAMN: Annica Lässman.
AKTUELL: Går just nu Slöjdhandledarutbildning, steg 1.
FÖRENING: Medlem i Västerås slöjd- och hantverksförening.
YRKE: Församlingspedagog i Svenska kyrkan.

 – Jag gillar bl a att sticka, virka och sy. Min passion är egentligen att pröva olika material, lära mig hur materialet beter sig och olika tekniker.

Berätta varför du vill jobba med barn och unga eller fördjupa dina kunskaper inom området!
– Jag jobbar och vill fortsätta jobba med barn och unga, de suger åt sig av kunskap, har så mycket klokt att lära mig som vuxen och jag märker att barn som växer upp idag använder sina händer väldigt monotont och ensidigt. Jag tror att vi människor behöver använda våra händer på ett kreativt och utmanande vis för att hjärnan ska få arbeta, och då bli bättre på att fungera även på andra vis. Kopplingen mellan handen och hjärnan är så viktig. Jag tror alltså att för att utvecklas så behöver vi slöjda.

Hur du kommer att använda dina kunskaper som slöjdhandledare i ditt jobb eller på din fritid?
– Jag kommer förhoppningsvis att ha en tryggare grund i mina kunskaper och även att utöka dem, få bekräftat eller fundera mer på hur jag bemöter och lär ut slöjd till barnen och ungdomarna som jag redan möter i olika grupper. Ser också fram emot att vara med i och hålla annan kursverksamhet eller slöjdtillfälle för barn. Sprida glädjen av slöjd!

Är det viktigt att satsa på slöjd för barn och unga tycker du?
– Vikten av att satsa på slöjd är sååå stor. Slöjd för barn och unga handlar om utveckling. Jag tror att vi med hjälp av slöjden kan bygga trygga, glada barn som vet att de kan saker. Självförtroendet hos barnen behöver stärkas och slöjden är en bra väg att gå. Det är en fröjd att få barnen att förstå att de klarar av att tillverka saker som de sen kan använda och vara stolta över. Det är också så fint att se barn som lyckats tillverka någonting, att få följa den processen och deras glädje, ibland frustration som övervinns, under tiden.  Jag tror även det handlar om att våga prova att göra saker själv, att bli lite modig, det är kunskap som behövs hela livet i många helt andra och olika situationer. Till exempel att våga prova att tapetsera eller kanske bygga en Ikea-möbel själv. Där kommer också verktygskunskapen in. Det är nog inte så många barn idag som har tillgång till en verktygslåda, eller som får kunskap i hur verktygen används. Kunskap är lätt att bära och kunskap som kommer via händerna och fingrarna stannar kvar, tror jag. Jag tror även att den stunden man är helt koncentrerad på det man gör är viktig, att inte kunna tänka på allt som händer i världen och i telefonerna en stund. Det blir en paus ifall barnen har det jobbigt i skolan eller hemma. Det är fantastiskt att se barnen växa i skapandet.

– Jag är förtjust i att ha olika typer av material i händerna, gillar känslan av olika kvalitéer, både mjukt som garn, tyg och tråd, men även hårt som trä, papper och metall.

Vad tycker du är slöjdens mesta nytta i samhället?
Slöjdens nytta är långsamhet, kvalitet, materialkunskap, konstnärligtuttryck, det handgjorda, historia och bättre förståelse för tillverkningsprocesser. Slöjd är även vila och återhämtning. Jag tror att slöjdkunskap bidrar till att enklare kunna lösa ett problem kreativt, så som: vilket redskap, vilket material och hur ska jag göra. Nyttan i samhället är även att det tillverkas saker på ett hållbart sätt, som håller att slita på, av bra material, saker som är vackra att se på, sköna att använda, som man blir glad av och lite olika, inte stöpta i samma form. Tror absolut att slöjdkunskap hos barn leder till att vissa i framtiden utbildar sig till hantverkare. Tror också som jag tidigare nämnt att slöjd bidrar till att stärka barnens självförtroende och därmed få gladare barn. Slöjd är kul!

Tror även att nyttan av den generationsöverskridande slöjden är otroligt viktig av flera anledningar. Jag anser att mötet mellan ung och gammal skulle behöva stärkas rent allmänt, för att få en möjlighet att samtala lära känna varandra och byta kunskap med varandra. Det ökar förståelse och respekt i båda riktningar tror jag. I det generationsöverskridande mötet ligger också kunskapsutbyte inom slöjdandet t ex att få se någon tillverka saker, har i alla fall alltid fascinerat mig, att få processen synliggjord är ett bra sätt att lära sig på. Att kunna få sitta bredvid någon när man lär sig är också viktigt och ibland ett enklare sätt att förstå på och kunna ställa frågor direkt när de uppkommer. Där i mötet finns också väldigt mycket kunskap som inte går att läsa sig till. Något som tyvärr är svårt idag är att få tillfälle att föra över kunskapen från de äldre till den yngre generationen, vi har väldigt få platser där yngre och äldre möts. Tror tyvärr att det även är färre äldre som kan slöjda, så jag tror att det kan behövas en insats där med.

Slöjden har ju även den fördelen att vara enkel som start, inte vara jättedyr, jag menar då att det inte krävs så mycket saker för att börja slöjda. Det behövs verktyg, material och vetskap om hur man gör, vilket senare leder till kunskap. Kunskap – att kunna skapa, rätt passande ord!

Ditt bästa slöjdtips till vuxna som vill slöjda med barn?
Våga prova! Kolla loppisar efter material, lär er tillsammans. Barnen vet var de kan hitta inspiration och vad de vill prova. Det finns massor av bra videos på nätet att titta på. Låt vägen och görandet vara målet. Det behöver inte alltid bli någonting. Att virka tycker jag är en bra ingång i slöjdandet, det finns så mycket man kan göra med bara en virknål och lite garn. Slöjdandet kan vara början på en yrkeskarriär eller bara ett tillfälligt tidsfördriv. Lika viktigt! Bara gör! Slöjd är kul!

 

Vill du utbilda dig till slöjdhandledare?
Mer information om slöjdhandledarutbildningen hittar du här.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå