Hem / Notiser / Ellinor deltar i Slöjdresidens 2023

Ellinor deltar i Slöjdresidens 2023

2023-06-12

Nio yrkesverksamma slöjdare och hantverkare från åtta  län deltar i ett interregionalt slöjdresidens den 27 juni-2 juli i Mattila i nordvästra Värmland. Deltagarna ska utveckla produkter med material från skogen med fokus på ett hållbart skogsbruk och företagande. Residenset genomförs för andra året och är ett treårigt projekt som drivs av hemslöjdskonsulenter och utvecklare i Dalarnas-, Gävleborgs-, Uppsala-, Värmlands-, Västmanlands- och Örebro län. Möt Ellinor Siljeström från Ängelsberg i Västmanlands län.

Ellinor Siljeström, Ängelsberg i Västmanland, en av nio deltagare i Slöjdresidens 2023 i värmländska Mattila 27 juni-2 juli 2023.

Namn: Ellinor Siljeström, Ängelsberg.
Instagram: @_woolwitch_
Utbildning: Magister i textildesign, University of Brighton.
Inriktning: Stickat mode.
Aktuell: En av nio deltagare i Slöjdresidens Mattila den 27 juni-2 juli 2023.

”Jag ser fram emot att utforska skogen som – inte bara skafferi, utan också som materialbod på ett sätt som är respektfullt både mot skogen, dess invånare, och dess framtid”.

Berätta om din bakgrund och varför du sökt till slöjdresidenset!
– Min framtid var alltid inom det textila hantverket, långt innan jag själv insåg det. Med flera generationer skickliga hantverkare bakom mig, och närmast med en mamma som var textillärare, så har slöjden alltid legat nära mitt hjärta. Jag läste modedesign med inriktning stickat i Brighton, England, har jobbat i garnaffärer och publicerat stickmönster. Men allt det var många år sedan nu. Jag sökte till residenset i Mattila för att väcka min kreativa glöd igen och en gång för alla få fart på min slöjdverksamhet.

Vad är ditt huvudsakliga slöjd- och hantverksområde?
– Min utbildning och främsta hantverksområde är ändå stickningen, men jag älskar även att sy mina egna kläder, och jag brinner i hemlighet för att både spinna garn och laga klädesplagg.

 Beskriv ditt förhållningssätt till slöjd, skog och hållbarhet!
– Sedan jag flyttade hem från England under pandemin i november 2020 har jag flyttat med min familj till en skogsgård utanför Ängelsberg. Här har jag kunnat fördjupa min relation till skogen och alla dess skatter; jag älskar att lära mig om skogens alla arter, plocka svamp och bär, och jag ser fram emot att utforska skogen som – inte bara skafferi, utan också som materialbod på ett sätt som är respektfullt både mot skogen, dess invånare, och dess framtid.

Vad kommer du att jobba med under residenset i Mattila och på vilket sätt kommer du att använda resultatet i din verksamhet?
– Jag kommer framför allt fördjupa mig i växtfärgning och utforska skogens alla tänkbara färger, vilket kommer bli jättespännande! Men jag ser också fram emot att inspireras av skogens former och texturer, och försöka utveckla stickade mönster och strukturer därefter. Jag hoppas att veckan i skogen ska kunna resultera i inspiration och lärdomar som jag kan använda i både mitt designarbete, och även i min framtida roll som slöjdhandledare.

Vad har du för förväntningar och vad ser du mest framemot under residensveckan?
– Eftersom jag har både ett heltidsjobb och en treåring så blir det inte mycket tid över till att bara låta kreativiteten flöda, så det är nog en av sakerna jag ser fram emot allra mest. Det ska också bli jätteroligt att umgås med andra slöjdare och kreativa människor – jag är helt säker på att veckan kommer bli otroligt givande!

 

ÖVRIGA DELTAGARE 2023
Maria Lindberg, Dalarna
River Karlsson, Gävleborg
Daniel Evaeus, Stockholm
Henning Lemcke, Uppsala
Johan Huuva, Värmland
Ulrika Jäger, Värmland
Birgitta Ryberg, Västra Götaland
Joakim Nilsson, Örebro

 

OM RESIDENSET SLÖJDEN, SKOGEN OCH HÅLLBARHETEN
Slöjdresidenset i Mattila den 27 juni-2 juli arrangeras av hemslöjdskonsulenterna i Region Värmland i samarbete med Dalarnas HemslöjdsförbundRegion GävleborgUpplandsmuseet,  Västmanlands läns hemslöjdsförbund och Örebro läns museum. Residenset drivs i projektform och är en interregional satsning på slöjdföretagsutveckling för yrkesverksamma slöjdare. Projektet genomförs med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH och projektägare är Dalarnas Hemslöjdsförbund. Läs mer om residenset i Mattila! Se artikeln Slöjd är ett sätt att leva i Region Värmlands medarbetartidning Intryck, sid 24-25.

 

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå