Hem / Notiser / Slöjdstipendium 2023 till Jonas och Cia

Slöjdstipendium 2023 till Jonas och Cia

2023-05-09

Jonas Pettersson, Cia Holmberg och Carola GunnarssonJonas Pettersson, Surahammar som driver Sadelmakeriet J Remsnidare i Västerås och Cia Holmberg, Sala laser AB tilldelas Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendium 2023. Carola Gunnarsson, ordförande, Västmanlands läns hemslöjdsförbund (t h) delade ut stipendierna. Foto: Västmanlands läns hemslöjdsförbund.


Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2023 tilldelas Jonas Pettersson, Sadelmakeriet J Remsnidare, Västerås och Cia Holmberg, Sala laser AB för att de med traditionella och moderna tekniker håller läderyrket levande. Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997.

Slöjdstipendiaterna har utsetts av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds styrelse och med anledning av europaåret för kompetens, European Year of Skills 2023, uppmärksammas i år två slöjdföretagare i länet; Jonas Pettersson, Sadelmakeriet J Remsnidare AB, Västerås och Cia Holmberg, Sala laser AB.

– Slöjdstipendiaterna har olika verksamhetsinriktningar där vi vill lyfta fram både det traditionella läderyrket och att nya tekniker som laserskärning kan användas för öppna upp för flera att sy i läder. De är ett bra exempel på hur vårt kulturarv kan utvecklas i vår samtid, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Jonas Pettersson, boende i Surahammar, med bakgrund som civilingenjör utbildade sig till sadelmakare på Sadelmakeriskolan i Tärnsjö och startade sitt företag på Slakteriområdet i Västerås för två år sedan. Företaget står på fyra ben; hästnäringen, reparationer, nytillverkning och inredning.

– Jag gör mycket reparationer av bl a väskor och lindade handledare. Det känns bra att jobba hållbart med livslånga material och bidra till att det traditionella läderyrket lever vidare. Utmaningen för mig är att få en lönsamhet i försäljning av produkter och tjänster, marknadsföra effektivt och att hitta nätverk. Och jag jobbar också för att erbjuda kurser, säger Jonas Pettersson som får stipendiet med motiveringen: ”För att du handaskickligt med traditionella hantverkskunskaper håller läderyrket levande och bidrar till de globala hållbarhetsmålen genom att bl a ge kunders älskade föremål ett extra liv”.

Laserskurna materialsatser gör det enklare att sy
I en renoverad ladugård i utkanten av Sala driver Cia Holmberg Sala laser AB och webbutiken Clurigt. I Sala laser AB utför Cia Holmberg beställningar åt företag som vill ha specialskurna detaljer i läder, plexiglas och textil. I webbutiken Clurigt kan konsumenter bl a handla laserskurna materialsatser i läder som väskor och nålbrev. Cia Holmberg arbetade tidigare som miljöingenjör och tilldelas slöjdstipendium 2023 med motiveringen ”För att du mer än clurigt förnyar den traditionella slöjden med laserskurna materialsatser som gör att #allakansyiläder och att du bidrar till att fler upptäcker det fantastiska görandet”.

– Under åren har jag lärt mig otroligt mycket om laserskärning och jag gav mig tid att verkligen testa att skära i olika material i min första maskin, som jag köpte för åtta år sedan. Det är jag glad för idag och jag brinner för att utveckla verksamheten. Ett sätt har varit att genom att skära ut hål i materialsatser göra det lättare att sy i materialet och därmed kunna bidra till att sprida slöjd till flera. Ett annat har varit att samarbeta med studenter från Beckmans Designhögskola som kommer hit och vill ha hjälp att laserskära de plagg de designar, berättar Cia Holmberg och fortsätter: – Det känns extra roligt att vi båda får stipendiet genom att vi samarbetar ibland och som ensamföretagare är det betydelsefullt med nätverk, avslutar hon.

– Avsikten med europaåret för kompetens är att det bland annat ska bidra till livslångt lärande, digital omställning samt stödja innovationer och konkurrenskraft. Det tycker vi att Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendiater 2023 är goda exempel på, säger Carola Gunnarsson.

 

Tidigare slöjdstipendiater
2022 Gittan Wallin Wester, Kolsva (slöjda med barn)
2021 Anna Karin Reimerson, Köping (länshemslöjdskonsulent 1976-2017)
2017 Henke Levay, Ramnäs (smide)
2015 Lisa Juntunen Roos, Stockholm (vävning)
2014 Elisabeth Larsson, Köping (slöjda med barn)
2013 Hans Bergendahl, Köping (länshemslöjdskonsulent hård slöjd 1988-2008)
2007 Lena Palmér, Arboga (maskinstickning)
2005 Märta Lund, Kungsör (återbruk)
2004 Anna Wengdin, Sala (yllebroderi)
2003 Berit Larsson, Salbohed (halm- och näverslöjd)
2003 Åke Frodin, Köping (trådslöjd)
2002 Eva Mälström, Heby (vävning)
2002 Iris Rutström, Runhällen (korgslöjd)
2001 Berit Westman, Västerås (stickning, nålbindning, gamla trådtekniker)
1999 Henrik Johnsson, Fagersta (näverslöjd)
1998 Ewa Larsson Koba, Västerås (skarvsöm)
1997 Brita Jacobsson, Surahammar (tovning)

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå