Hem / Notiser / Hållbarhet fokus i nytt slöjdresidens

Hållbarhet fokus i nytt slöjdresidens

2022-08-30

Nio yrkesverksamma slöjdare och hantverkare från sex län deltar i ett nytt interregionalt slöjdresidens den 5-10 september i Fågelsjö. Deltagarna ska utveckla produkter med material från skogen i Hälsingland med fokus på ett hållbart skogsbruk och företagande. Residenset är ett treårigt projekt som genomförs av hemslöjdskonsulenter och utvecklare i Dalarnas-, Gävleborgs-, Uppsala-, Värmlands-, Västmanlands- och Örebro län. Möt Mikael Fröjd från Västerfärnebo i Västmanland län.

Mikael Fröjd, Västerfärnebo är timmerman, byggnadsvårdare och slöjdare.

AKTUELL: En av nio utvalda deltagare till Slöjdresidens Fågelsjö den 5-10 september 2022.
NAMN: Mikael Fröjd, Västerfärnebo, Sala kommun, Västmanlands län.
FÖRETAG: Trätämjarn.
YRKE: Timmerman, byggnadsvårdare och slöjdare.
INRIKTNING: Ekologiskt byggande.

– Jag ser framemot att utforska skogen, slöjden och hållbarheten utifrån flera perspektiv bl a materialmässigt och estetiskt under slöjdresidenset i Fågelsjö. Framförallt ska det bli spännande att få göra det tillsammans med övriga deltagare!

Berätta om din bakgrund och varför du sökt till slöjdresidenset!
– Allting började med att jag 20 år gammal såg bilder på slöjdade träföremål som följde fiberriktningen. Där väcktes en nyfikenhet på trä som material och ett sug efter att få arbeta med det. Flera spännande utbildningar har jag hunnit med. Först gick jag träbildhuggarlinjen i Tibro, sen följde Dalarnas timringsutbildning och sist Träslöjdsutbildningen på Västerbergs folkhögskola. Jag är väldig tacksam över att ha gått alla tre. De har kompletterat mina kunskaper och gett mig en bredare kunskap om material och hantverk. När jag såg annonsen till slöjdresidenset kände jag mitt i prick. Precis sådär skulle jag vilja jobba, med skogen och hantverket som rättesnören. Inte utgå ifrån det som industrin tillhandahåller, nu jobbar jag visserligen redan väldigt fritt och har oftast väldigt intresserade kunder som både vill ha hantverk, riktiga material och ett miljötänk. Men jag blev mycket uppspelt över tanken på att kunna få fördjupa mig ännu mer i det!

Vad är ditt huvudsakliga slöjd- och hantverksområde?
– Jag jobbar som timmerman och byggnadsvårdssnickare med fokus på gamla hus och trähantverk. I mitt företag, Trätämjarn har vi gjort allt från nya tillbyggnader och hus i gammal stil till renovering av gamla hus och fönster. Vårt fokus ligger på att göra det som alla andra firmor påstår inte går att göra! Vi vill bevara det gamla och ser möjligheter där alla andra ser problem. Nu till hösten ändrar vi namn till Timmer, Trä och Glas och går ihop med en annan firma, Sala Bygg och Fönsterrenovering AB. Jag hoppas att det ska ge oss ännu bättre möjligheter att ta åt oss ännu mera spännande projekt!

Beskriv ditt förhållningssätt till slöjd, skog och hållbarhet!
Jag skulle vilja plocka in slöjdens estetik och material in i byggvärlden! Motivationen för detta är bred, både att bevara och utveckla det immateriella kulturarvet men också minst lika viktigt är miljöaspekten. Kunna plocka material direkt från skogen till projekten och minska frakter och utnyttja fler av skogens resurser mer effektivt. En dröm i framtiden vore att få arbeta med materialen på platsen där huset ska byggas och låta de både begränsa och inspirera bygget.

Vad kommer du att jobba med under residenset i Fågelsjö?
– Det klurar jag på och ser mest fram emot är att höra de andra deltagarnas resonemang och tankar! Jag vill göra ett djupdyk i trä som material och utforska möjligheterna. Hur kan vi nyttja det ännu mer oförädlat. Kan vi undvika att trädet ska behöva åka omvägen via en fabrik och en industriell process. Samtidigt som vi får en ännu bättre produkt ut av det. Mitt personliga driv och min specialitet ligger att sammanfoga det gamla med det nya och att försöka plocka med estetiken från allmogen in i framtiden. Ett hantverksmässigt arv som jag inte vill ska försvinna. 

Vad ser du mest framemot under residensveckan?
– Jag ser framemot att utforska skogen, slöjden och hållbarheten utifrån flera perspektiv bl a materialmässigt och estetiskt under slöjdresidenset i Fågelsjö. Framförallt ska det bli spännande att få göra det tillsammans med övriga deltagare! Och att kunna få ta mig tid och tänka på allt jag pratat om oavbrutet i en hel vecka och samtidigt få vara delaktig eller bara observera de andra deltagarnas projekt och tankar.

 

OM SLÖJDRESIDENSET
Slöjdresidenset i Fågelsjö den 5-10 september 2022 arrangeras av hemslöjdskonsulenterna vid Dalarnas Hemslöjdsförbund, Region Gävleborg, Upplandsmuseet, Region Värmland, Västmanlands läns hemslöjdsförbund och Örebro läns museum. Residenset drivs i projektform och är en interregional satsning på slöjdföretagsutveckling för yrkesverksamma slöjdare. Projektet genomförs med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH och projektägare är Dalarnas Hemslöjdsförbund. Mer information om residenset och projektet Slöjden, skogen och hållbarheten hittar du här.

ÖVRIGA RESIDENSDELTAGARE 2022
Samantha Gustafsson, Dalarna
Sofi Karlsson, Dalarna
Helena Bratt, Gävleborg
Dietrich Staemmler, Gävleborg
Klas Brattberg, Uppsala
Therese Henner, Värmland
Olov Henriksson, Värmland
Elias Elmström, Örebro

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå