Hem / Notiser / Slöjdstipendium till Gittan Wallin Wester

Slöjdstipendium till Gittan Wallin Wester

2022-04-06

Gittan Wallin Wester Slöjdstipendiat 2022

Gittan Wallin Wester, slöjdpedagog och slöjdhandledare, Kolsva tilldelas Västmanlands läns hemslöjdsförbunds slöjdstipendium 2022.
Foto: Privat.

 

Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdstipendium 2022 tilldelas Gittan Wallin Wester, Kolsva för sitt arbete med att främja slöjd för barn och unga. Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997.

Slöjdstipendiaterna utses av Västmanlands läns hemslöjdsförbunds styrelse och Gittan Wallin Wester, Kolsva får slöjdstipendium 2022 för sitt arbete med att främja slöjd för målgruppen barn och unga med motiveringen ”För att du som uppskattad slöjdpedagog har gjort skillnad för länets barn och unga genom att på ett lekfullt sätt inspirerat dem att hitta sitt eget uttryck. Du är en stor tillgång med bra ingång”.

– Att jobba tillsammans med barn ger så otroligt mycket tillbaka. När de slöjdar utifrån sina förutsättningar, hittar på egna lösningar och stolt visar sina föräldrar vad de har skapat med händerna då blir jag riktigt glad, säger Gittan Wallin Wester, Naturkraft, slöjdpedagog och utbildad slöjdhandledare.

Sedan 2013 anlitar Västmanlands läns hemslöjdsförbund slöjdpedagoger till konceptet Slöjda på lovet som genomförs på länets bibliotek varje år. Gittan Wallin Wester har varit med från start och har tillsammans med slöjdpedagog Elisabet Larsson, Köping genomfört drygt 80 workshoppar med ca 1 800 barn och unga. På sportlovet, påsklovet och på höstens läslov erbjuds barn att slöjda utifrån ett bestämt tema. I år är det nåltovning som står på programmet.

Barn och unga prioriterade i Regional Kulturplan
Västmanlands läns hemslöjdsförbund ingår i kultursamverkansmodellen sedan 2012 och uppdraget är definierat i Region Västmanlands regionala kulturplan. I uppdraget ingår att prioritera området barn och unga samt att erbjuda aktiviteter i länets tio kommuner.

– Konceptet Slöjda på loven är en lyckad satsning där vi når barn i länets alla kommuner. Det är speciellt viktigt i de kommuner där vi inte har anslutna lokala slöjd- och hantverksföreningar som bedriver omfattande programverksamhet, säger Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och kommunfullmäktiges ordförande, Sala kommun.

Region Västmanland har i omgångar beviljat ett extra utvecklingsbidrag för satsningar på slöjdklubbar för barn mellan 7-14 år. I klubbarna träffas barnen vid åtta tillfällen och slöjdar i olika material och tekniker. Barnen är med och påverkar vad de vill skapa med händerna.

– Som utbildad slöjdhandledare har jag lett två slöjdklubbar de senaste åren, en på Västmanlands läns museum i samband med utställningen Hållbara rum och en på Kulturhuset i Hallstahammar som avslutas under våren i år. Barnen utvecklas oerhört mycket tillsammans med andra när vi träffas vid många tillfällen, avslutar Gittan Wallin Wester.

 

Tidigare slöjdstipendiater
2021 Anna Karin Reimerson, Köping (länshemslöjdskonsulent 1976-2017)
2017 Henke Levay, Ramnäs (smide)
2015 Lisa Juntunen Roos, Stockholm (vävning)
2014 Elisabeth Larsson, Köping (slöjda med barn)
2013 Hans Bergendahl, Köping (länshemslöjdskonsulent hård slöjd 1988-2008)
2007 Lena Palmér, Arboga (maskinstickning)
2005 Märta Lund, Kungsör (återbruk)
2004 Anna Wengdin, Sala (yllebroderi)
2003 Berit Larsson, Salbohed (halm- och näverslöjd)
2003 Åke Frodin, Köping (trådslöjd)
2002 Eva Mälström, Heby (vävning)
2002 Iris Rutström, Runhällen (korgslöjd)
2001 Berit Westman, Västerås (stickning, nålbindning, gamla trådtekniker)
1999 Henrik Johnsson, Fagersta (näverslöjd)
1998 Ewa Larsson Koba, Västerås (skarvsöm)
1997 Brita Jacobsson, Surahammar (tovning)

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå